‘De juridische (on)mogelijkheden van een Algemeen Pensioenfonds op Aruba’ is de titel van de afstudeerscriptie van de op Aruba geboren en getogen Kendrick A. Chirino (26).  De Arubaanse vestiging van pensioenbureau Montae Caribbean bood hem de gelegenheid voor een stage waarin hij zijn scriptie kon afronden voor het behalen van zijn Bachelor of Business Administration.

Afstudeerscriptie richten op Aruba
Na het behalen van zijn VWO diploma op Aruba, verhuisde Kendrick in 2013 naar Nederland waar hij in Haarlem Bedrijfskunde Management, Economie en Recht ging studeren. Hij wilde zijn afstudeerscriptie graag richten op Aruba en kreeg bij Montae de gelegenheid om te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om op Aruba een Algemeen Pensioenfonds (APF) te introduceren.

Profiteren van voordelen
Net als in andere landen hebben werkgevers en pensioenfondsen op Aruba te maken met steeds verder stijgende kosten. In Nederland is het APF geïntroduceerd als een nieuw type pensioenuitvoerder dat voor meerdere bedrijven de pensioenregeling kan uitvoeren. Daarbij kunnen de pensioenvermogens gescheiden blijven, maar kunnen de deelnemende ondernemingen wel profiteren van voordelen zoals een gezamenlijke administratie en ondersteuning.

Interview met pensioenprofessionals
Kendrick interviewde voor zijn scriptie diverse prominente pensioenprofessionals op Aruba. Hij concludeert dat de introductie van een APF tot de mogelijkheden behoort, al zal daar wel de pensioenwetgeving voor moeten worden aangepast.

Dynamiek van pensioensector ontdekken
Montae manager op Aruba Solange Denters is blij dat Kendrick de scriptie met succes heeft afgerond. “De pensioensector wordt vaak gezien als een wat saaie bedrijfstak. Het is belangrijk dat jonge mensen zoals Kendrick ontdekken hoe dynamisch het pensioenveld eigenlijk is. Wij willen als Montae jonge talenten graag de gelegenheid bieden de pensioensector beter te leren kennen. Kendrick heeft dat met veel inzet en enthousiasme prima gedaan.”

 

Bijschrift foto: Kendrick Chirino wordt in de bloemetjes gezet na het behalen van zijn studie door Solange Denters, manager van Montae op Aruba.